SUNUM İkinci 1004 Projesi, LignoNANO’ya İmza Attı
TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşımı ve Tanıtım Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve proje yetkililerinin katılımlarıyla 30 Nisan Pazar günü Atatürk Havalimanı’nda sürmekte olan Teknofest’te yapıldı.
TÜBİTAK 1004 programı kapsamında SUNUM liderliğinde yürütülecek, 56,9 milyon TL toplam bütçeli, 29 kurum/kuruluş ve 160 araştırmacının yer aldığı platform 4 yıl sürecek. 21 milyon TL bütçeli SUNUM Araştırma Programını SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan yürüteceği ve Sabancı Üniversitesi'nden araştırmacılarının da bulunduğu platformda 8,5 milyon TL bütçeli SU-EFSUN Araştırma Programını ise Prof. Dr. Gözde İnce yürütecek. “Sürdürülebilir Döngüsel Ekonomi için Katma Değerli İleri Nanoteknolojik Malzemeler ve Sistemler” başlıklı LignoNANO Platformu, odunsu maddelerden yeşil ve sürdürülebilir ekonomiye katkı verecek şekilde yüksek katma değerli ileri nanoteknolojik malzemelerin üretilmesine yönelik araştırmalar gerçekleştirecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın açılış konuşmalarıyla başlayan törende Araştırma Programı yürütücü kurumlarını temsilen
TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil,
Karel Kalıp AŞ Grup Başkanı Dr. Alper Sarıkan,
Koruma Klor Alkali AŞ Ar-Ge Yöneticisi Ömer Gül,
Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yıldız,
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan platform anlaşmasına imza attı. Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ayrıca SUNUM’un APYK olarak yer aldığı Hacettepe Üniversitesi liderliğinden yürütülecek Sağlıklı Yaşam için Yeni Nesil Biyomalzeme Teknolojileri Araştırma Ağı başlıklı projeyi de imzaladı.
İmza töreninden sonra birinci dönem 1004 çağrısı kapsamında desteklenen Araştırma Platformları yöneticilerinin deneyimlerini paylaştıkları panelle programa devam edildi. SUNUM Direktörü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, sağlık için takip ve tanıya yönelik hızlı, ekonomik ve özgün nanoteknolojik bileşen, ürün ve sistemlerin geliştirilmesini hedefleyen, Türkiye’nin önde gelen rekabet öncesi platformlarından NANOSİS’le ilgili tecrübelerini paylaştı. 2021'de başlayan ve SUNUM liderliğinde yürütülmekte olan TÜBİTAK 1004 destekli NANOSİS Platformunda, 9 üniversite, 12 özel sektör kuruluşu, 3 kamu araştırma merkezi olmak üzere 24 kurum/kuruluş ile 150 araştırmacı bir arada çalışıyor ve 4 yılda toplamda 23 son ürün, 33 yan ürün ve çeşitli ara ürünlerin çıkması bekleniyor.